Finn din nye peis

Vedovn

Jeg er som du kanskje forstår svært glad i varmen fra peis i stua. Ikke bare varmen men også det å kunne se ilden fra «bålet» i stua.Det er mange faktorer å tenke på når du kjøper ildsted. Vi har laget en kort guide og mange ting du bør tenke på når jakten begynner. Lykke til!

En vedovn med stor effekt gjør stua varm

Størrelsen bør være passelig til din bolig og ditt behov om oppvarming. Nye bolighus er grundig isolert og det er ikke alltid en nødvendighet for et kraftig ildsted, en regel er 60-70 watt pr. m2. Det er definitiv ingen bra ide å skaffe seg større peis enn du har trenger, brenner du med liten kraft vil ikke ovnen forbrenne rent, du får sot belegg i vinduet og i skorstein, og du forurenser hjemstedet ditt.
Design er viktig for de fleste

For noen blir nok design det aller viktigste i utgangspunktet. Men punktet over, styrken på ovnen, må en ta høyde for dog. Lever du i et nytt bolig bør du lete iblant de minste vedovnene, og blant de som forbrenner effektivt med liten effekt.

Det finnes heldigvis en mange produsenter, og et vidt produktspekter å velge i. Jøtul, Dovre, Contura og Rais blir brands med stort fokus i formgivning. Og på samme tid produserer en fyldig serie eventyrlig ildsted.

Peisovn, klebersteinsovn eller kanskje gassovn?

Dersom du har stort behov for varme så har du likeledes enormt masse peiser å bestemme seg for. En lang rekke, kanskje de eller fleste ovnene, gir over 5 kw effekt. Og kanskje kan du og vurdere en klebersteinsovn, for en deilig og jevn fordeling av energi over mange timer. I et nytt bolighus på vannbåren varmedistribusjon vil og enkelte vedovner kunne koples mot dette. Slik kan du lagre overskuddsvarmen.

Har du ikke veldig stort energibehov, men ønsker likevel en praktisk løsning kan gassovn være noe for deg. Da er mye bra design å velge mellom, og fyring med liten kraft blir ikke noe problem!

Plassering

Skal peisen plasseres mot vegg eller i et hjørne? I hvilken etasje, hvor mye tyngde takler gulvet? Ta helst et par bilder og ta med tegninger av rommet peisen skal plasseres i før du går i butikken. Slik blir det enklere å gi gode råd. Er det pipe, eller er det nødvendig å montere stålpipe?

Avtrekk

En peis må ha oksygen for å fyre godt. Bor du i et moderne og tett hus, eller er det også innstallert mekanisk ventilering kan dette hindre tilstrekkelig trekk. Da blir løsningen å koble peiovnen til utvendig luft, og kanskje plassere avtrekk på pipa.

Installasjon og godkjenning

Her til lands kan man installere en peis selv, men den må godkjennes innen den tas i bruk. Av den grunn må du kontakte feieren slik at de kan foreta en besiktigelse og godkjenne monteringen. Vi anbefaler at du bruker fagfolk til montering og eventuell fjerning av gammel vedovn.

Miljø

For noen blir miljøaspektet ved å fyre i peis viktig. Man regner det å fyre ved som miljønøytralt i sammenheng til CO2 utslipp, men lokal forurensning , sot, fra ildsted er et stort å tenkte på i mange norske byer. Spesielt på kalde og rolige vinterdager.

Nye ildsted brenner allikevel veldig rent. Det er allikevel noe forskjeller mellom ovnene, så les bruksanvisningen for hver enkelt ovn før du velger.

Vil du lese mer of vedovner og ildsted kan du gå til vedovn.net.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s